Sklandrausis
Sklandrausis ir apaļš rausis, kura
diametrs ir 8 –14 cm. Sklandraušu apakšas (pamatnes) gatavo no stingras rudzu
miltu mīklas, kas izrullēta 2–3 mm biezumā. Pēc mīklas izrullēšanas no tās
izgriež vai izspiež apļus – raušu apakšas, kuru malas uzloka uz augšu.
Sklandraušu pamatnes pilda kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu
attiecībā 1 : 2 – 1:1. Kartupeļu masa tiek klāta apakšā,
burkānu – pa virsu. Gatavs sklandrausis ir 1,5–2,5 cm biezs. Pēc izskata
tam raksturīga burkānu dzeltenīgi oranžā krāsa. Virspusē var būt uzziesta arī
krējuma kārta, uzkaisīts kanēlis vai ķimenes. Sklandraušu garšas diapazons var
būt no saldenas līdz ļoti saldai. Ēdot nepārprotami sajūtama maizes
izstrādājuma garša, ko piedod mīklas pamatne, bet garšu buķetē dominē burkānu garša.
Sklandraušus ēd siltus vai aukstus, piedzerot tēju vai pienu.
M ī k l a s p a m a t n e s s a g a t a v o š a n a
600 g skrotēto un/vai rupja
maluma rudzu miltu
60 g margarīna vai sviesta
150–200 g ūdens
Šķipsniņa sāls garšai
Mīklai, lai tā būtu vieglāk
rullējama var piejaukt nedaudz kviešu miltus – 40–60 g uz minēto rupjo un/vai
skrotēto miltu daudzuma.
Miltus sajauc ar siltu ūdeni, kam
iepriekš pievienots margarīns vai sviests un sāls. Mīklai jābūt stingrai, labi
veltnējamai, taču ne pārāk cietai. Gatavo mīklu izveltnē apmēram 1,5–2,5 mm
biezumā, no tās izrullē, izspiež vai izgriež apaļas formas pamatnes 10–15 cm
diametrā. Mīklas pamatnes malas 1,5–2 cm uzloka uz augšu un šādi sagatavotas
pamatnes liek uz ieziestas plāts. Malām jābūt saturīgām un
stingri jāstāv uz augšu.
P i l d ī j u m u s a g a t a v
o š a n a
Kartupeļu pildījuma sagatavošana:
Sastāvdaļas:
0,8–1 kg kartupeļu
Šķipsniņa sāls garšai
Kartupeļus novāra un samaļ
(sarīvē) viendabīgā masā, kurai mīcot pievieno sāli pēc garšas. Masai var pievienot
izkausētu sviestu 150–200 g vai krējumu 50–100 g, ja vēlas 1–3 olas, kā
garšvielu var lietot ķimenes. Daļu vārīto kartupeļu var aizstāt ar nevārītiem
rīvētiem kartupeļiem, kuriem nospiests liekais šķidrums.
Burkānu pildījuma sagatavošana:
Sastāvdaļas:
1,5–2 kg burkānu
100–300 g cukura
Burkānus novāra un samaļ
viendabīgā masā, kurai mīcot pievieno cukuru. Burkānu masai var piejaukt arī
skābu krējumu 200 g–300 g, ja vēlas 1-2 olas. Burkānu masai var izmantot arī
nevārītus rīvētus burkānus, kuriem nospiests liekais šķidrums.
Lai rauša pildījums labāk
sablīvētos rausī, sagatavojot burkānu un kartupeļu pildījumus, var pievienot
mannas putraimus.
S k l a n d r a u š a p i l d ī
š a n a u n c e p š a n a
No rudzu miltiem izveidotajā
pamatnē klāj kartupeļu masu, tai virsū – burkānu masu. Pildījuma proporcijas
veido kartupeļu un burkānu masa attiecībā 1:2–1:1. Sagatavoto
sklandrausi (svaigu vai
sklandrauša pusfabrikātu) cep krāsnī augstā (220–250 °C) temperatūrā līdz
mīklas pamatne kļuvusi sausa (15–30 minūtes).
P ā r z i e š a n a i
200–300 g skāba krējuma
200–300 g cukura
Gatavu sklandrausi pārziež ar
skābu krējumu, uzkaisa cukuru. Kā garšvielu var pārkaisīt kanēli vai ķimenes.
Pārziešanai var lietot arī krējuma, cukura un olas maisījumu. To pagatavo minēto skābā krējuma un cukura daudzumu sajaucot ar 2 olām. Tādā gadījumā sklandrausi vēl jācep karstā krāsnī vismaz 5 min.